Czy catering to dobry pomysł na biznes?

Gdy myślisz o własnej działalności, możesz zwrócić swoją uwagę na świadczenie usług gastronomicznych. O ile restauracja czy hotel to może być nieco ryzykowne posunięcie w obecnych czasach, o tyle catering nie jest wcale takim złym pomysłem. Sprawdź, jaki rodzaj cateringu wybrać, oraz na jaki rodzaj działalności postawić: jednoosobowa działalność gospodarcza, czy może spółka? Przeczytaj artykuł i skorzystaj z cennych rad!

Jednoosobowa działalność gospodarcza czy spółka?

W niektórych przypadkach JDG to jest świetne rozwiązanie. Na początek korzystasz ze zwolnień podatkowych – płacisz mniejszy ZUS i masz możliwość oszczędzania. Przez ten pierwszy okres możesz mieć wrażenie, że Twój biznes wspaniale prosperuje. Liczysz zyski i wydajesz więcej niż być może powinieneś. Kiedy przychodzi moment, w którym musisz zapłacić całość podatku, okazuje się, że Twoja firma nie zarabia na siebie, a Ty ledwo wiążesz koniec z końcem. Teraz zapewne domyślasz się dlaczego tak wiele jednoosobowych działalności zamyka się w krótkim czasie od otwarcia. Jeśli nie chcesz dołączyć do grupy byłych przedsiębiorców, musisz zabezpieczyć się finansowo i prawdopodobnie zmienić strategię. JDG to praca niemal 24 godziny na dobę – wszystkim zajmujesz się sam i nawet jeśli masz księgowego, masz zapewne wrażenie, że doba jest po prostu za krótka! Własny biznes powinien zakładać współpracę, dlatego jeśli chcesz prowadzić catering musisz współpracować z innymi! W zależności od tego, jaki rodzaj cateringu chcesz otworzyć, będziesz musiał zatrudnić: dietetyków i kucharzy. Gdy sam potrafisz gotować i znasz się na dietach, wówczas możesz sam próbować wszystko zrobić, ale na dłuższą metę takie działanie jest mało efektywne.

Restauracja z daniami na wynos

Gdy jesteś już restauratorem, wówczas możesz zastanowić się nad rozszerzeniem działalności. Zacznij świadczyć usługi cateringu i korzystaj z platform, gdzie Twoi klienci mogą złożyć zamówienie. Świeżo upieczeni przedsiębiorcy mogą zajmować się dowozem dań na różne imprezy okolicznościowe – wesela, chrzciny czy urodziny. Możesz też spróbować sił w cateringu dietetycznym, ale pamiętaj, że potrzebujesz kogoś, kto potrafi nie tylko ułożyć odpowiedni jadłospis, ale i zna się na liczeniu kalorii oraz umie komponować składniki odżywcze, tak aby dania były naprawdę wartościowe. Musisz też znaleźć dostawców, mieć odpowiednie zaplecze gastronomiczne. Twoi pracownicy i Ty, jeśli masz styczność z posiłkami i jedzeniem, macie obowiązek posiadania aktualnych badań na nosicielstwo. Oprócz tego podlegasz kontrolom z Sanepidu, który często nakłada wysokie kary, za brak warunków, które są wymagane do tego, aby prowadzić restauracyjny czy cateringowe. Nie zapomnij również o stronie internetowej. Twoi klienci powinni mieć możliwość zamawiania dań przez stronę internetową lub aplikację – to znacznie ułatwia cały proces od momentu zamówienia do realizacji. Ogłaszaj się też w social mediach i bądź aktywny na komunikatorach – sam tego nie zrobisz, ponieważ nie da się jednocześnie gotować i prowadzić marketingu. Postaw na współpracę, a Twoja firma z daniami cateringowymi będzie miała większe szanse na sukces!

Author: innowacyjnanaukaebiznesu.pl